Loyolatocht zomer 2022

 

Lees verder
Loyolatoch zomer 2022 1

 

Uitdagende pelgrimstocht in Spanje voor jongvolwassenen en volwassenen van 18 tot 40 jaar. Van 26 juli tot 8 augustus 2022.

Na zijn wilde jaren ontpopte Ignatius van Loyola zich tot de heilige die nog altijd inspireert. Hoe kon dat gebeuren? Tijdens deze tocht volgen we hem op zijn uiterlijke én innerlijke weg. We vertrekken van de Baskische bergen naar het glooiende Navarra. In sympathieke stapgroepjes leggen we elke dag ongeveer 20 km af en overnachten we in kleine dorpjes. Te midden van de prachtige natuur nemen we onze stiltemomenten. ‘s Avonds is er tijd om uit te wisselen.

Kom mee en ontdek wat de krachtige ignatiaanse spiritualiteit kan betekenen voor jouw geloof en leven. Breng je enthousiasme en stevige stapschoenen mee!

Meer weten over Ignatius van Loyola? Bekijk deze animatiefilm

Praktisch

Wanneer? Van 26 juli tot 8 augustus 2022.

Leeftijd: 18-40 jaar

Deelnameprijs: 595 euro. Is deze kostprijs voor jou een belemmering of wil je een spreiding van de betaling, neem dan contact op.

Aanmelding via dit formulier.
Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar: walter.ceyssens@jesuits.net

De Loyolatocht is een samenwerking van de jezuïeten met IJD, jongerenpastoraal Vlaanderen.

Voor wie?

De Loyolatocht is meer dan een gewone wandelvakantie. Hier vind je enkele redenen waarom je mee zou gaan:

  • Je wilt een time-out, om wandelend even op adem te komen.
  • Je zoekt naar meer diepte, stilte en gebed.  Je staat open voor een nieuwe spiritualiteit, een andere manier om geloof en leven te verbinden. 
  • Je hunkert naar een tijd om alles eens op een rijtje te kunnen zetten. Je probeert je plek te vinden in de wereld of je staat op een kruispunt waar je een keuze moet maken in je leven.
  • Je wilt de ignatiaanse spiritualiteit leren kennen. 
  • Je deelt je ervaringen graag met anderen, samen op weg in een ontspannen, blije en open sfeer.

Tijdens deze tocht kiezen we voor het eenvoudige bestaan van pelgrims. We laten een aantal dingen los om er (nog) mooiere te vinden: voor de eenvoudige picknicks krijg je de prachtige natuur cadeau. Je slaapt op een matje, maar de diepe persoonlijke gesprekken zijn onbetaalbaar. We genieten van Gods prachtige schepping, de kleine ongemakken nemen we er graag bij. 

Een pelgrim staat stevig in zijn of haar stapschoenen. Oefen je dus een beetje in het stappen. Zonder te veel te overdrijven, vragen we je om je fysiek een beetje voor te bereiden. Een goede conditie is wel nodig – wees dus realistisch in je mogelijkheden.

Verloop van de tocht

Met een rugzak vol enthousiasme stappen we ’s avonds op de bus. De volgende dag komen we aan in Loyola in het midden van de Baskische bergen in de Pyreneeën. We nemen de tijd om kennis te maken met elkaar en met Ignatius en de plaats waar hij opgroeide. Ignatius werd in de slag om Pamplona geraakt door een kanonskogel die zijn been deels verbrijzelde. Tijdens een lange herstelperiode had hij de tijd om over zijn leven na te denken. Omdat hij zich verveelde begon hij te lezen in de enige twee beschikbare boeken: een over heiligenlevens en het ‘Leven van Jezus’. Dat bracht heel wat in beweging in hem. Eens genezen, besloot hij als pelgrim de wereld in te trekken, op zoek naar hoe hij kon leven met God als wegwijzer. We bezoeken deze bijzondere plek waar Ignatius’ ommekeer plaatsvond.

Geboren worden en Gods droom aanschouwen

De volgende dag verlaten we Loyola en gaan we – net als Ignatius – op weg als echte pelgrims. We trekken de bergen in om de natuur te ervaren.

Als pelgrims op tocht gaan…
om even stil te staan bij ons leven
en terug te komen tot wie we eigenlijk zijn
herboren worden uit de natuur
en in onze diepste verlangens
Gods droom durven aanschouwen
over onszelf
en over de wereld
om met vertrouwen
en met nieuwe
grond
onder
de voeten
verder te gaan…

Op stap met een spiritueel begeleider

Elke dag gaan we op weg met ons stapgroepje van leeftijdsgenoten. Onze spiritueel begeleider neemt ons mee in de spiritualiteit van Ignatius. Dagelijks nemen we de tijd om onze ervaringen en onze verwondering te delen in een uitwisselingsmoment. We zijn samen op pelgrimstocht en bemoedigen elkaar om de wandelingen van zo’n 20 km tot een goed einde te brengen.

De plaatselijke inwoners en het organiserende Loyolateam ontvangen ons na elke dagtocht met veel liefde. Na een eenvoudige douche (zonder dak dus met zon!) en een heerlijke maaltijd zijn we opnieuw aangesterkt. We ontdekken hoe het is om sober te leven en hoe deugddoend het kan zijn om met minder spullen onderweg te zijn. Dat is echt pelgrimeren! Zo zijn de gezamenlijke wasmomenten telkens volop ambiance.

Tijdens onze tocht maken we tijd om samen te vieren en te bidden. God gaat heel de tocht met ons mee en dat mag gevierd worden. 

Reflecteren op je eigen leven

In Larumbe houden we een woestijndag. Ieder trekt met zijn picknick de natuur in en reflecteert over zijn leven en de keuzes die gemaakt zijn of die er nog liggen.

In Javier eindigt onze pelgrimstocht. Vanuit de slotviering worden we terug de wereld ingezonden. Met een rugzak vol boeiende gesprekken, een energieboost van de natuur en prachtige herinneringen keren we met de bus huiswaarts.

Waarom van Loyola naar Javier?

We starten en eindigen niet zomaar op willekeurige, mooie locaties. Loyola en Javier hebben echt iets te betekenen voor onze pelgrimstocht.

Loyola is de geboorteplaats van Ignatius. Loyola is ook de plaats waar Ignatius maandenlang op zijn ziekbed lag nadat hij door een kanonskogel getroffen werd. Op die plek werd zijn leven op zijn kop gezet. 

Door het lezen van heiligenlevens en De navolging van Christus ontdekt Ignatius heel geleidelijk aan dat er heel wat beweegt in zijn binnenste. Bepaalde teksten raken hem sterk, ontroeren hem ten diepste. Door steeds meer te luisteren naar zijn innerlijk merkt hij dat hij zich geroepen voelt. Waartoe is hem nog niet onmiddellijk duidelijk. Hij blijft ook dromen dat hij zijn vroegere leven als ridder terug zal kunnen opnemen. Als hij daarmee bezig is, merkt hij dat er ook veel in hem beweegt, maar op een heel andere manier. Heel geleidelijk aan ontdekt Ignatius waar het verschil zit en hoe hij wat er in zijn binnenste beweegt moet lezen. Hij ontdekt dat God in hem – in zijn innerlijkheid – tot hem spreekt en hem zo de weg wil wijzen.

Pelgrim voor Christus

Ignatius merkt dat hij geen wereldse ridder meer wil zijn, maar ridder voor Christus. Hij voelt dat hij geen mooie adellijke dames meer wil veroveren, maar dat Christus zijn hart heeft veroverd. En zo begint zijn nieuwe leven, als pelgrim voor Christus.

Daarom is Loyola voor ons als pelgrims een belangrijk vertrekpunt. We bezoeken de plaats waar Ignatius’ bekering heeft plaatsgevonden en mogen hem als aanmoediging en voorbeeld meenemen op onze pelgrimstocht. We willen zoals Ignatius tijd maken om te luisteren naar wat er diep van binnen in ons beweegt, hoe God tot ons wil spreken.

Franciscus Xaverius

Wanneer Ignatius beslist dat hij zijn leven aan God wil wijden, dat hij Jezus wil navolgen, beseft hij snel dat hij dit niet op zijn eentje kan. Hij zoekt vrienden die met hem willen getuigen van Jezus Christus. Tijdens zijn studiejaren aan de universiteit van Parijs ontmoet hij een medestudent Ignatius Francisco de Javier (of Franciscus Xaverius). Ze raken diep bevriend. Franciscus Xaverius zal een van de metgezellen zijn die met Ignatius de Sociëteit van Jezus (de jezuïeten) sticht.

Om Jezus aan iedereen te verkondigen trekt Francisco de Javier erop uit in de hele wereld. De ijverige missionaris sterft in Japan, vlak voor hij naar China wil varen.

In Javier eindigt onze pelgrimstocht. In ons stapgroepje zijn nieuwe vriendschappen ontstaan, hebben we geluisterd naar wat ons ten diepste beweegt. Van daaruit worden we – net als Xaverius – terug in de wereld gezonden, om wat we aan inzichten en verlangens hebben ontdekt verder te laten groeien en waar te maken.

Een stapdag

06:30
Opstaan! We beginnen de dag vroeg om te kunnen profiteren van de koelte. We zijn tenslotte in Spanje.
07:00
Ontbijt. Elke stapgroep vult zijn rugzak met al het nodige voor de middagpicknick.
07:30
We luisteren samen naar een inhoudelijk moment. Met deze input gaan we die dag letterlijk en figuurlijk op weg.
08:00
Onze dagtocht begint, want het landschap wenkt. Onderweg nemen we momenten van stilte en gebed. Dat doen we stappend of ergens in het gras, op een mooi plekje. Ons gebed is geïnspireerd door het thema dat we die ochtend aangereikt kregen.
Middag
We eten onze stevige picknick op en, waar het kan, doen we een kleine siësta – naar goede lokale gewoonte.
Rond 16:30
In de stapgroepjes delen we met elkaar onze ervaringen van de dag en wat onze inzichten zijn.
18:00
Bij aankomst wacht ons een heerlijke maaltijd. De logistieke ploeg heeft gezorgd voor douchecabines, waar we ons verfrissen met heerlijk koel bronwater.
20.00
We sluiten onze dag af met een avondgebed.
22.00
Bedtijd! Morgen gaan we er opnieuw met volle goesting terug tegenaan.