Deze 48-jarige jezuïet leidt het wereldwijde gebedsnetwerk dat elke maand de gebedsintenties van de paus presenteert en dat ingrijpend is gemoderniseerd. Elke maand nodigt de paus de katholieken over de hele wereld uit om zich te scharen rondom een gebedsintentie. In april was dit bijvoorbeeld “voor de jeugd, dat ze een edelmoedig antwoord geven op hun roeping.”
Elke maand nodigt de paus de katholieken over de hele wereld uit om zich te scharen rondom een gebedsintentie. In april was dit bijvoorbeeld “voor de jeugd, dat ze een edelmoedig antwoord geven op hun roeping.”
“De paus biedt ons een bijzondere kijk op de wereld; hij vertelt ons wat de issues van vandaag zijn voor de mensheid en wat de zending is van de kerk”, zegt pater Frédéric Fornos, directeur van het Wereldwijd Gebedsnetwerk van de Paus, dat net alle gebedsintenties voor 2018 gepubliceerd heeft die allemaal gekozen zijn door de paus na een lange selectie uit meer dan zeshonderd suggesties vanuit de hele wereld …
Sinds drie jaar legt deze jezuïet zich erop toe het Apostolaat van het gebed af te stoffen door haar aanwezigheid op het internet uit te breiden, door een app in vier talen (binnenkort zeven) te ontwikkelen en door het verspreiden van video’s waarin paus Franciscus zich tot iedereen richt in het Spaans en die nu maandelijks groot nieuws zijn op het internet dankzij hun zeer gepolijste vormgeving en hun professionele totstandkoming …
“We wilden een universele taal, want het is een evangelisatieproject dat mannen en vrouwen wil bereiken die van de kerk weggedreven zijn, maar die zijn zorg voor de mensheid kunnen delen”, zegt de man die zelf lang één van deze vele “randkerkelijken” was die de paus wil bereiken.
Opgegroeid in de buurt van Barcelona leert hij Spaans en later Catalaans spreken. Het Frans komt pas wanner hij twaalf jaar oud is wanneer zijn gescheiden moeder, hertrouwd met haar schoonvader afkomstig uit Indochina, zich vestigt in de Pyreneeën waar hij het zingende accent oppakt dat zo karakteristiek is voor die streek. “Een mengsel van Spaans, Catalaans, Frans, Laotiaans en Vietnamees,” vat hij samen en hij vertrouwt toe dat hij “al vroeg geleerd heeft zich open te stellen voor andere culturen, talen en wereldvisies.”
Ook in geestelijk opzicht legt hij een interessante weg af. Hij is gedoopt, maar verwijdert zich al snel van een kerk waarvan hij “een ouderwetse visie” had en richt zich tot “de esoterie, het occultisme en oosterse therapieën.” “Geleidelijk aan ontdekte ik het bestaan van een kosmische intelligentie en kreeg ik het gevoel dat het heelal een zin had”, aldus de man die er in de jaren tachtig van droomt “door te breken als striptekenaar” alvorens in aanraking te komen met de evangelische pinksterbeweging. “Toen kreeg deze kosmische entiteit een gezicht”, zegt hij. “Jezus, deze man van tweeduizend jaar geleden die zich betrokken voelt bij onze menselijke geschiedenis, werd een realiteit.”
Na vele omzwervingen ontdekt hij dat hij geroepen is tot “ongehuwd zijn omwille van het koninkrijk”, wat alleen in het katholicisme mogelijk is. De jezuïeten laten hem vier jaar wachten – de tijd om zijn studie af te maken en als vrijwilliger te gaan werken in het Amazonegebied van Bolivia, waar hij de eerste officiële leraar wordt van het véchéjiriruwa, de taal van de Moxos Indianen. “Ik ging te voet of per kano naar doopvieringen of woord- en communiediensten”, vertelt hij. Terug in Frankrijk ligt het hem na zijn noviciaat na aan het hart om deze “apostolische dakloosheid” voort te zetten. Maar na zijn laatste geloften wordt hij die ervan droomt weer op weg te gaan belast met de heroprichting van het Apostolaat van het gebed, één van de oudste werken van de jezuïeten in Frankrijk. “Precies wat ik juist niet wilde”, herinnert hij zich. “Ik had er een zeer negatief beeld van – iets ouderwets, stoffig.”
Toch gehoorzaamt hij zoals het een goede jezuïet betaamt. “Ik realiseerde me dat deze gebedsintenties van de paus, geboren in de negentiende vanuit devotie tot het Heilig Hart, verborgen wat ik altijd in de spiritualiteit van de jezuïeten had gezocht: de beschouwing van Gods handelen in hart van de wereld.” In korte tijd verzamelt hij een team van vrijwilligers om zich heen om het “achterhaalde en zoetige” beeld van dit oude apostolaat te veranderen. “Het was belangrijk om te begrijpen waarom de paus ons deze intenties toevertrouwde en ze body te geven.”
Hij moderniseert de nieuwsbrief en werpt zich op de sociale netwerken. Met succes, want in 2014 – hij was de verantwoordelijke voor Europa sinds 2011 – wordt hij naar Rome geroepen om het wereldwijde netwerk opnieuw te lanceren. Het netwerk functioneerde nog maar op een laag pitje en paus Franciscus had de spelregels ervan wat veranderd: de directeur wordt niet langer afgevaardigd door de algemene overste van de jezuïeten, maar rechtstreeks benoemd door de paus. Een motie van vertrouwen voor Frédéric Fornos die overloopt van ideeën voor projecten om nieuw leven te blazen in dit netwerk dat in 2019 haar 175-jarig bestaan viert. Tot die tijd zou hij in het bijzonder de banden met parochies over de hele wereld willen versterken en zo de gebedsintenties nog universeler maken.
“Via de gebedsintenties zie je het meest zichtbare aspect van de missie: de uitdagingen van de wereld. Geleidelijk aan worden we geroepen om dieper te gaan, dat wil zeggen, om ons ter beschikking te stellen van de missie en van wat er de bron van is: het Hart van Jezus. Dit ‘van hart tot hart’ met Jezus is niet voor mijn persoonlijk welzijn: het gaat erom om voorvechter van het Hart van Jezus te zijn, om deel te nemen in zijn vreugde en lijden voor de wereld en om je uiteindelijk met hem te engageren voor deze wereld. Elke maand openen de intenties van de paus een venster op de wereld zodat we onze gewoonten, ons gemakkelijke leventje achter ons kunnen laten; ze halen ons uit onze comfort zone en stellen ons open voor het leven. Het gaat erom discipelen voor de missie te vormen die zich aansluiten bij zijn zending van mededogen voor de wereld.”
Website Wereldwijd Gebedsnetwerk van de Paus
Bekijk alle portretten