Nieuwe jezuïetenschool Egied van Broeckhoven verwelkomt 100 leerlingen

Nieuwe jezuïetenschool Egied van Broeckhoven verwelkomt 100 leerlingen 2

Op 1 september opende een nieuwe jezuïetenschool in Brussel haar deuren. Marc Desmet sj: "Een nieuwe school in Molenbeek bouwen betekent kiezen voor een gemeente met veel werkloosheid; symbool voor rellen en baldadigheden met jongeren die geen toekomst zien."

Op 1 september opende een nieuwe jezuïetenschool in Brussel haar deuren. Marc Desmet sj: “Een nieuwe school in Molenbeek bouwen betekent kiezen voor een gemeente met veel werkloosheid; symbool voor rellen en baldadigheden met jongeren die geen toekomst zien.”

Marc Desmet, regionale overste van de jezuïeten in de Lage Landen, ziet dat de oprichting van deze nieuwe jezuïetenschool “helemaal in de lijn van de apostolische speerpunten van de jezuïeten in dit tijdsgewricht: op weg gaan met jongeren én met armen. Diversiteit wordt niet meer als bedreiging voor kwaliteitsonderwijs gezien maar als uitdaging. Vroeger vormden onze scholen mensen die opkwamen voor anderen, vaak armen, nu willen ze mensen vormen voor én met die anderen.”

“Een nieuwe school in Molenbeek bouwen, op een industriële site in de stad, betekent kiezen voor een gemeente met veel werkloosheid; symbool voor rellen en baldadigheden met jongeren die geen toekomst zien. Molenbeek is onderdeel van de ‘arme halve maan’ die zich krult van Anderlecht over Molenbeek en Koekelberg tot Schaarbeek.

Veel aandacht in de media

Afgelopen zomer hadden verschillende media aandacht voor de aanstaande opening van deze nieuwe jezuïetenschool. Daar waar jezuïetenscholen vaak synoniem stonden voor een eerder elitair publiek met onderwijs van hoog intellectueel niveau, krijgt de Egied Van Broeckhovenschool een divers publiek met een gemiddeld lagere achtergrond. Dat trekt de aandacht. Bruzz bracht een uitgebreide reportage waarin onder andere de directeur van de school aan het woord komt, Corine Versteylen (50). Ook Hugo Carmeliet wandelt door het verhaal, de jezuïet die vriend en huisgenoot was van de naamgever van de school, de op 34-jarige leeftijd overleden Egied Van broeckhoven.

De reportage van Bruzz, met mooi foto’s is hier te lezen.

Een soortgelijk verhaal bracht de VRT. Corine werd geïnterviewd enkele dagen voor de opening van de school. In de videoreportage va de VRT is te zien dat de opening van een nieuwe school nog heel wat voeten in de aarde heeft.

Nieuwe jezuïetenschool Egied van Broeckhoven verwelkomt 100 leerlingen

Vernoemd naar jezuïet Egied Van Broeckhoven

Molenbeek, Brussel, veel symbolischer kan de plaats niet zijn voor de jezuïeten, want het ligt heel dicht bij Kuregem (Anderlecht) waar de jezuïet Egied Van Broeckhoven in de jaren zestig woonde en werkte. Egied was een priester-arbeider die in 1967 op 34-jarige leeftijd stierf in een arbeidsongeval in een metaalbedrijf. Egied was een man die gedreven was door sociale rechtvaardigheid en midden onder de mensen wilde staan en leven. Na zijn dood vond men zijn diepgaande, ‘mystieke’ dagboeknotities waarvan een deel werd uitgegeven als Dagboek van de vriendschap. Dit boek is afgelopen zomer opnieuw uitgegeven.

Egied is een innoverende school

“‘Egied’ is innoverend, zeker als ‘jezuïetenschool’ in Vlaanderen” stelt Marc Desmet sj. “Doordat ze zowel ‘klassiek’ algemeen secundair onderwijs (ASO) als beroeps- en technisch onderwijs zal aanbieden, en dat voor de ‘domeinen’ STEM (Science Technology Engineering Maths) en Maatschappij en Welzijn. In het buitenland zijn er al jezuïetenscholen met technische afdelingen maar voor Vlaanderen is dit nieuw. Tussen haakjes, de klassieke ‘vakscholen’ zijn in Vlaanderen kleiner dan vroeger en de ASO-scholen zijn groter. Hierdoor is er ook meer uitval. De pedagogische bedoeling van ‘Egied’ is dat de leerlingen bij uitval niet naar een andere school moeten maar dat ze eerder geheroriënteerd worden binnen de school.”

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel