Zowel Frans van der Lugt als Nico Kluiters zijn voorbeelden van hoe evangelisch te leven, zegt mede-jezuïet Thom Sicking.
Zowel Frans van der Lugt als Nico Kluiters zijn voorbeelden van hoe evangelisch te leven, zegt mede-jezuïet Thom Sicking.
Thom Sicking sj is vicepostulator in de zaligmakingsprocedures van zowel Frans van der Lugt sj als Nico Kluiters sj. Kerknet.be sprak met hem toen hij afgelopen zomer in Nederland was om archiefonderzoek te verrichten.
Nico Kluiters sj is de minst bekende van de twee jezuïeten wiens zaak Sicking bepleit. Hij werd in maart 1985 vermoord, na gruwelijk te zijn gemarteld en verminkt. Hij woonde in het door burgeroorlog verscheurde Libanon, in de Bekaa-vallei in het noorden van het land. Hij werkte er als pastoor in afgelegen, christelijke dorpen.
“Koppig als hij was, heeft hij daar tien jaar dag en nacht aan vrede onder de verscheurde bevolking gewerkt”, zegt Thom Sicking. “In die afgelegen dorpjes wist hij met financiële steun van het thuisfront allerlei voorzieningen te bouwen. Wellicht heeft dat te veel jaloezie opgewekt in de buurdorpen.”
Net als bij Frans van der Lugt, houdt de lokale bevolking de herinnering aan pater Kluiters levend. “Bij tientallen families in de Bekaa-vallei in en rondom het dorp waar hij pastoor was, hangt nog een portret van hem”, zegt Sicking, zoals dat ook het geval is met het portret van Frans bij vele gezinnen in Homs in Syrië. “Frans en Nico bleven om de hoop aan te wakkeren dat samenleven in Midden-Oosten ondanks alles mogelijk is. Dat is net hun kracht geweest”, legt Sicking uit. “Zowel Nico als Frans getuigen van de hoop die het evangelie altijd brengen kan, ook in het moeilijke samenleven in Midden-Oosten.”
Van de Nederlandse jezuïeten die naar het Midden-Oosten trokken, zijn er nog altijd zeven actief. De Nederlandse jezuïeten moesten na de onafhankelijkheid van Indonesië dat land als missiegebied opgeven. Vanwege soortgelijke ontwikkelingen waren de Franse jezuïeten steeds minder welkom in Libanon en Syrië. Het generalaat in Rome besloot voortaan Nederlandse jezuïeten naar het Midden-Oosten te sturen.
De Nederlandse jezuïeten gingen niet naar het Nabije Oosten om moslims te bekeren. Dat heeft ook in de eeuwen waarin dat wel gebeurde tot weinig geleid, legt Sicking uit. De jezuïeten spelen wel een leidende rol in opleiding en vorming. Een van de twee oudste en meest gewaardeerde universiteiten van Libanon is van de jezuïeten. ‘Daar zijn ook moslims welkom’ zegt Sicking. ‘De universiteit is een neutrale ontmoetingsplek.’
Bekijk alle nieuwsberichten