Vooraanstaande jezuïeten van over de hele wereld hebben een open brief gepubliceerd aan wereldleiders, onder wie Angela Merkel en Ursula von der Leyen. Ze dringen aan op te treden tegen klimaatverandering.
Vooraanstaande jezuïeten van over de hele wereld hebben een open brief gepubliceerd aan wereldleiders, onder wie Angela Merkel en Ursula von der Leyen. Ze dringen aan op te treden tegen klimaatverandering.
De brief was ingegeven door het uitstel van de 26e Conference of Parties van de Verenigde Naties (COP 26), vanwege Covid-19. De Britse regering zou de conferentie begin november van dit jaar in Glasgow organiseren. “Hoewel Covid-19 een duidelijk en actueel gevaar blijft voor de gezondheid en veiligheid van de wereldbevolking, is klimaatverandering een niet minder urgente crisis”, schrijven de jezuïeten in hun brief.
De Britse provinciaal, pater Damian Howard sj, en andere hooggeplaatste jezuïeten van het Xavier-netwerk en de jezuïeten-provinciaals van Afrika en Madagaskar hebben de brief ondertekend.
De jezuïeten verwoorden hun bezorgdheid als volgt: “De afwezigheid van deze conferentie in 2020 zal regeringen ertoe verleiden de aandacht en middelen om te leiden van klimaatverandering naar de onmiddellijke behoeften ter bestrijding van de aanhoudende pandemie.”
In de brief wordt een reeks mondiale politieke kwesties belicht die rechtstreeks verband houden met klimaatverandering, waaronder de noodzaak om te investeren in verschillende oplossingen die het klimaat respecteren. Om dit te helpen bereiken, roepen ze wereldleiders op om een ambitieuze wereldwijde agenda voor COP26 vast te stellen en sporen ze nationale regeringen aan om moedig te zijn in hun klimaatveranderingsbeleid.
De jezuïeten hebben de wereldleiders ook gevraagd aandacht te schenken aan landen met een laag economisch inkomen. Veel landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika lijden al onder de verwoestende gevolgen van klimaatverandering, wat tot verdere ontbering leidt.
Landen met een schulden hebben moeite om zich de middelen te veroorloven om op Covid-19 te reageren. Volgens een rapport van CAFOD geven 64 ontwikkelingslanden meer uit aan schuldaflossing dan aan gezondheidszorg.
Zowel de gevolgen van klimaatverandering als Covid-19 hebben een verwoestend effect op de levens van gemarginaliseerden in de armste landen van de wereld. In de brief stellen de jezuïeten: “Paus Franciscus herinnert ons eraan dat ‘alles met elkaar verbonden is’ en dat dit niet puur sociale, ecologische of economische crises zijn waarmee we te maken hebben.”
Bij de bestrijding van Covid-19 en het plannen voor de wereld na de pandemie, roepen de jezuïeten de mondiale beleidsmakers op om klimaatverandering aan te pakken als onderdeel van een langetermijnoplossing.
U kunt hier de open brief aan de leiders van de Afrikaanse Unie en de Europese Unie vinden.
U kunt actie ondernemen voor de gemarginaliseerden tijdens de wereldwijde pandemie. Onderteken deze petitie en geef aan het Coronavirusfonds van Jesuit Mission.
Bekijk alle nieuwsberichten