Bron: KU Leuven.
Zaterdag in 1 juni ging jezuïet Rob Faesen met emeritaat. Zijn emeritaatsviering vond plaats in Leuven. Die viering (en veel meer) is hier terug te zien.
Zaterdag in 1 juni ging jezuïet Rob Faesen met emeritaat. Zijn emeritaatsviering vond plaats in Leuven. Die viering (en veel meer) is hier terug te zien.
Rob Faesen heeft zich aan de KU Leuven vele jaren een kwaliteitsvolle bijdrage geleverd als docent in de onderzoekseenheid Geschiedenis van Kerk en Theologie. Hij verzorgde er de volgende Nederlands- en Engelstalige lesopdrachten:
Middelnederlandse Mystiek
Spiritualiteit en Mystiek
Kerk en Theologie in de Middeleeuwen
Spiritualiteit en Mystiek in geschiedenis van het Westerse christendom
Geschiedenis van Kerk en Theologie: Oudheid en Middeleeuwen
Geschiedenis van Kerk en Theologie: Middeleeuwen – Nieuwe Tijd
Medieval Mysticism in the Low Countries
Mysticism and Spirituality
Church and Theology in the Middle Ages
Spirituality and Mysticism in the History of Western Christianity
History of Church and Theology: Middle Ages and Early Modern Period
History of Church and Theology: Middle Ages and Modern Period.
De emeritaatsviering van prof. dr. Rob Faesen sj is hier terug te zien, met dank aan Thomas, de website van de KU Leuven voor godsdienstonderwijs.
Op deze website kun je nog uren grasduinen. Een heerlijke plek als je houdt van christelijke mystiek. Onder andere is er te vinden de colleges die Rob Faesen online gaf tijden de lockdown: Spiritualiteit en Mystiek in het Westerse Christendom. Ook vind je er een uitgebreide biografische schets van Rob Faesen sj.
Tot slot vind je er de afscheidsrede van Rob. Die begint zo:
“In oorsprong was een academische afscheidsrede eenvoudigweg het laatste college van een hoogleraar, waarin hij een paar conclusies formuleerde over wat hij gedoceerd had. Ik zou dat vandaag ook zo willen opvatten. Zijn er dingen die ik vandaag als conclusie kan formuleren? Laat ik het zo zeggen: nu ik vele jaren in contact geweest ben met mystieke auteurs – niet alleen de Middelnederlandse, zoals Ruusbroec, Hadewijch en Beatrijs, maar ook anderen, zoals Willem van Saint-Thierry, Achille Gagliardi, Louis Lalemant, Jan Pullen, noem maar op – zijn er nu zaken die ik van hen geleerd heb, dingen die ze mij getoond hebben, en die ik misschien anders niet zou gezien hebben? Die zijn er inderdaad. Ik ga me beperken tot vier thema’s. En die thema’s kan ik gemakkelijk voorstellen aan de hand van de leidraad die Jan van Ruusbroec gegeven heeft aan zijn hoofdwerk Die geestelijke brulocht: 1. “Zie”, 2. “De bruidegom komt”, 3. “Ga uit!”, 4. “Om hem te ontmoeten”.
Bekijk alle nieuwsberichten