Guy Dalcq is godsdienstdocent en directeur van het Sint-Barbaracollege te Gent. Hij is expert op het gebied van ignatiaanse pedagogiek. In 8 video's legt hij waar dat over gaat.
Guy Dalcq is godsdienstdocent en directeur van het Sint-Barbaracollege te Gent. Hij is expert op het gebied van ignatiaanse pedagogiek. In 8 video’s legt hij waar dat over gaat.
Dat doet hij met sprekende voorbeelden uit het klaslokaal.
Zo vertelt Dalcq in de eerste video over het mooiste moment van vorig schooljaar. Over een jezuïet-missionaris uit India die een gastles in zijn klas verzorgde. De leerlingen luisterden geboeid naar de man. Nadien zei Dalcq dat wie wilde komende zomer welkom was in India.
Na de les zeiden drie leerlingen de pater te willen helpen. Eigenlijk zouden ze naar Spanje in de zomer, maar nu wilden ze tocht liever naar India. Waarom is dit voor hem het mooiste verhaal van het schooljaar? En wat heeft dat te maken met ignatiaanse pedagogiek?
In de tweede video (van de 8) Kiezen voor diepgang vertelt Dalcq dat hij eens tien dagen op een bankje in Duitsland doorbracht, met uitzicht op de Donauvallei. Hij zat daar maar, dacht niet veel na, las niets, keek alleen naar de natuur. Dat lijkt lang, en soms voelde dat ook zo, maar het was erg mooi.
Toen hij hier eens over vertelde in de klas, werden de leerlingen rustig. Ze gaven aan ook eens te willen proeven van die rust en stilte. De prestatiedruk is hoog, zeiden ze, en universiteiten zijn alleen maar geïnteresseerd in wat wij later willen studeren. Wat ons bezighoudt is: wat ga ik doen met mijn leven, wie wil ik worden? Maar over die vragen zwijgen de informatiefolders.
Dalcq en een aantal vrijwilligers namen de leerlingen voor drie dagen mee naar de Ardennen. Iedere dag waren ze twee keer een uur stil.
In deze video legt hij uit wat dat te maken heeft met ignatiaanse pedagogiek.
Bekijk de playlist met 8 video van Guy Dalcq over ignatiaanse pedagogiek.
Eerder maakte Guy Dalcq een serie ignatiaanse pedagogiek. In 21 artikelen laat hij de diepte in breedte van de ignatiaanse pedagogiek zien.
Bekijk alle nieuwsberichten