In Los Angeles zijn een slordige 450 gangs actief. Geweld, verslaving en strafbladen houden 45.000 bendeleden in hun greep. Wie aan deze negatieve spiraal wil ontsnappen, kan zich aansluiten bij Homeboy Industries, van jezuïet Greg Boyle.
In Los Angeles zijn een slordige 450 gangs actief. Geweld, verslaving en strafbladen houden 45.000 bendeleden in hun greep. Wie aan deze negatieve spiraal wil ontsnappen, kan zich aansluiten bij Homeboy Industries, van jezuïet Greg Boyle.
Liefkozend wordt Greg Boyle sj. wel Father G of gewoon G genoemd. Hij is de oprichter van Homeboy Industries, een reïntegratieprogramma van en door voormalig bendeleden. De vijfhonderd mannen en vrouwen die er werken, zouden elders nooit aan een baan komen. Tattoos van de bende waar ze lid van waren ontsieren hun gezichten, het merendeel heeft een strafblad. Wie wil iemand aannemen die betrokken is bij een gewelddadige bende? Nou, Greg Boyle dus.
Vera Mulder van De Correspondent zocht Homeboy Industries en oprichter Greg Boyle op in LA. Ze schreef daar deze reportage over. Als je Homeboy Industries opbelt, schrijft ze, hoor je: ‘Wil je een tattoo van je gezicht laten verwijderen? Toets één. Voor onze bakkerij, toets twee’ – in het Engels en in het Spaans. En wie een bezoek brengt aan het hoofdkantoor wordt verwelkomd door een receptioniste met tattoos onder haar ogen. ‘Onder het ene: ‘fuck’, onder het andere: ‘you’. Maar ze zal je hartelijk welkom heten, interesse tonen en je de vraag stellen waarmee ze je van dienst kan zijn.
Boyle werkt al vijfentwintig jaar met bendeleden. Hij begon als pastor in Los Angeles, in de kansarme en door bendegeweld geterroriseerde wijk Boyle Heights. Daar zag hij hoe talloze jongeren als makke schaapjes de armen van gewelddadige en manipulatieve bendeleiders in werden gedreven. Een bende biedt veiligheid en bescherming, maar vaagt loyaliteit. Geweld is aan de orde van de dag. De jongeren zijn weerloos en sluiten zich aan bij de bende die het in hun buurt voor het zeggen heeft. Niet veel later hebben ze tattoos op hun lichaam om die loyaliteit te tonen, op plekken voor iedereen zichtbaar. ‘Jongere na jongere sloot zich voor Boyles ogen aan, om niet veel later in de gevangenis of een urn te eindigen’, schrijft Mulder.
Die negatieve spiraal wilde Boyle doorbreken. Hij startte vijfentwintig jaar geleden Homeboy Industries. Een plek waar iedereen aan de slag kon, ongeacht hun verleden of eerdere gebrek aan kansen. ‘Daarna bedacht hij de bakkerij, zodat kansarmen hun eigen dagelijks brood kinderen verzorgen. Een kleinschalig, laagdrempelig leer-werkbedrijf waar de pastoor mensen meteen aan het werk kon zetten.’
Hier lees je het hele verhaal dat Vera Mulder voor De Correspondent schreeft.
In dit interview plaatste Greg Boyle sj zijn werk in het licht van de Geestelijke Oefeningen van Ignatius. Over de transformatie die plaatsvindt als je gaat leven met mensen in de marge van de samenleving. Boyle gaat in op de Overweging over twee standaarden: ‘Zie Jezus staan op een eenzame plaats. Hij wijst niet naar die eenzame plek. Jezus zegt niet, ga naar die plek waar eenzaamheid is, alsjeblieft. Hij staat daar. Jezus staat naast de gedemoniseerden, zodat het demoniseren zal stoppen. Hij staat naast de verworpenen, zodat de dag zal komen waarop we stoppen mensenlevens weg te gooien. Dat is de strategie van Jezus.’
Greg Boyle sj hield over zijn inzet voor ex-bendeleden en de oprichting van Homeboy Industries een TED-talk. In twintig minuten gaat hij, met de nodige humor, in op zijn beweegredenen.
Lees hier een interview met Greg Boyle uit America Magazine, een tijdschrift van Amerikaanse jezuïeten.
Op www.jezuieten.org verscheen eerder dit artikel over Greg Boyle sj.
Bekijk alle nieuwsberichten