Gehoorzamen, aan de paus nog wel. Hoezo? Luisterend leiderschap in het voetspoor van Ignatius van Loyola

za 03 aug 2024
Automatische concepten 14

Voordracht en panelgesprek bij het pausbezoek

Voordracht en panelgesprek bij het pausbezoek

Dé deugd waarin de jezuïet hoort uit te blinken is gehoorzaamheid: hoe gehoorzamer, hoe vrijer. Dat leert alvast met grote stelligheid hun stichter, Ignatius van Loyola.  Sommige jezuïeten leggen daarom een bijzondere gelofte af van gehoorzaamheid aan de Paus voor de zending.

Gehoorzaamheid betekent in de eerste plaats de a/Ander in het centrum plaatsen en luisteren. Deze decentraliserende houding verandert de blik en kan meer ruimte en helderheid scheppen. Maar wat betekent gehoorzamen in de 21ste eeuw voor een jezuïet? Ruimer, wat betekent dat voor wie op een ignatiaanse manier in het leven staan? Wat betekent het voor de concrete praktijk van het ignatiaanse leiderschap?

Tijdens deze avond luisteren we naar een keynote van Nikolaas Sintobin sj over luisterend gehoor geven en over de verrassende subtiliteit en actualiteit van de jezuïtische interpretatie van de gehoorzaamheid. Vervolgens gaan ervaringsdeskundigen Marc Desmet sj (regionale overste jezuïeten in de Lage Landen), Stijn Dieusaert  (medeoprichter van Accende) en Liesbeth Van den Bossche (afgevaardigd bestuurder ignatiaanse scholengroep Aalst) hierover met elkaar en met de aanwezigen in gesprek.

  • Wanneer: woensdag 11 september 2024, onthaal vanaf 19u30, start om 20u
  • Plaats: Lerkeveld, Waversebaan 220, 3001 Leuven
  • Inschrijven: aanmelden via deze link
  • Deelname: gratis
Bekijk alle nieuwsberichten

Deel