Renate Cauwels werkt in de Oude Abdij in Drongen. "Het is voor de kerk vandaag een grote prioriteit dat we mensen leren stil zijn, bidden en luisteren.
Renate Cauwels werkt in de Oude Abdij in Drongen. “Het is voor de kerk vandaag een grote prioriteit dat we mensen leren stil zijn, bidden en luisteren.
In de weelderig groene tuin van de Oude Abdij vertelt Renate Cauwels over de kracht, het belang en de schoonheid van stilte. Opgeleid als bio-ingenieur werkte ze jaren als leerkracht wetenschappen en godsdienstwetenschappen, maar sinds enkele jaren organiseert ze retraites in de Oude Abdij. Als begeleider van groepen en individuen leerde ze heel wat over de stilte.
“Er zijn mensen die er schrik voor hebben en er zijn er die naar stilte zoeken”, zegt ze eenvoudigweg. Ze merkt, via de mensen die de Oude Abdij online vinden, dat er een groeiende behoefte is aan stilte, rust en stilstaan. “Dat type vragen, die niet religieus zijn, zie ik toenemen. Mensen ervaren het belang van stilte.”
Een geweldige troef heeft de kerk hier, vindt Renate, want als de kerk de samenleving een dienst wil bewijzen kan die wel eens gelegen zijn in de durf die het christendom toont om naar de diepte te gaan. “Dat is niet alleen maar leuk. De stilte is moeilijk. Het is ook durven horen naar wat er bovenkomt. Kwetsuren en trauma’s, mochten die er zijn, melden zich in de stilte als vanzelf. Mensen hebben hulp nodig om die stilte aan te kunnen en er op een goede manier mee om te gaan. Hulp die wij bieden.”
Renate Cauwels heeft daar nu de nodige ervaring mee. Dat begon voor haar zo’n twintig jaar geleden, toen ze de Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven deed. Dat gaf richting aan haar zoektocht naar wie zij is en wat haar te doen staat. Ze is er nog blij mee. “Ik herinner mij een leerkracht die hier eens was voor een tweedaagse vergadering. Ze ging naar de kapel, waar we een moment van bezinning hadden. Achteraf zei ze: ‘sinds de geboorte van mijn kind ben ik niet meer stil geweest’. Dat is toch erg? Voor haar klas, maar ook voor haar eigen kinderen. Hoe kun je iets van rust overbrengen als je die zelf niet ervaart?”
Kiezen voor stilte en rust begint bij het woordje kiezen. En dat kan er soms behoorlijk rigoureus aan toegaan, maar snoeien doet bloeien. “Kiezen is ook verliezen”, zegt Renate. Kijk maar eens naar je leven, geeft ze de kijker mee. Wat komt daarin allemaal voorbij? Schrijf dat desnoods op post-its en plak die op. Waar wil je prioriteit aan geven? En waar geef je nu prioriteit aan?