Dominee Ronald Heins is een van de initiatiefnemers van de gebedspodcast. Hij blikt terug op 5 jaar Bidden Onderweg. “Het ene na het andere toeval bracht ons samen en maakte de droom waar.”
Dominee Ronald Heins is een van de initiatiefnemers van de gebedspodcast. Hij blikt terug op 5 jaar Bidden Onderweg. “Het ene na het andere toeval bracht ons samen en maakte de droom waar.”
Nu Bidden Onderweg vijf jaar bestaat, denk ik terug aan het prille begin, toen er nog geen Bidden Onderweg bestond. Wat er wel was, waren een paar enthousiaste christenen die droomden van een dagelijkse gebedspodcast op internet. Het ene na het andere toeval bracht hen bij elkaar en maakte de droom waar.
Begin januari 2013 was ik een weekend in de St. Willibrordsabdij in Doetinchem. In elke cel lag, naast de Bijbel en de Regel van Benedictus, een exemplaar van Hunkeren naar rust van een zekere Rick Timmermans. Zo na de drukke kerstdagen was de titel mij als predikant op het lijf geschreven. Toen ik zondagmiddag de abdij verliet, was het boek uit. De volgende morgen werd ik gebeld door… Rick Timmermans. U snapt dat mijn verbazing groot was. Hij was toen redacteur bij Groot Nieuws Radio en vroeg of ik een uur lang geïnterviewd wilde worden in het programma De dominee gaat voorbij. Ik was met stomheid geslagen. Toen de woorden terugkwamen, zei ik “Rick, ik weet niet wat het is, maar dit toeval is te groot. Ik denk dat ons iets te doen staat.” Wat het was, dat wisten we toen nog niet.
Een maand later werd ik door Tjitske Volkerink geïnterviewd. Mijn meditatiewebsite Een kwartier voor God was net in de lucht. Ik had er hard aan gewerkt, zodat ik er in het programma gelijk wat reclame voor kon maken. Tjitske was enthousiast. We ontdekten toen dat we beiden trouwe gebruikers waren van het Engelse Pray as you go. Hoe mooi zou het zijn als dat in het Nederlands bestond. Na afloop bleek dat ook Rick met deze droom rondliep. Het toeval dat ons zo had samengebracht, gaf ons het vertrouwen dat we gewoon maar moesten beginnen.
Tijdens onze eerste vergadering zetten we de eerste stappen op papier: Geïnspireerd op de Engelstalige ignatiaanse podcast “Pray-as-you-go” willen we een dagelijkse Nederlandse podcast maken van 10-12 minuten die werkende christenen tijdens het forensen dagelijks kunnen beluisteren om zich op God te richten.
De volgende stap was het contact leggen met het ‘hoofdkwartier’ van Pray as you go van de jezuïeten in Londen. Ruth Morris verwees ons naar de Belgische internetpastor Nikolaas Sintobin. In die tijd was hij een van de coaches in het tv programma Op zoek naar God, waarin bekende Nederlanders zich een week lang onderdompelden in de stilte. Vol enthousiasme togen we in een VW-bus naar Leuven, waar we Nikolaas en zijn medebroeder Bart van Emmerik ontmoetten. Al snel sloeg de vonk over en waren zij al even enthousiast als wij. We wisten nog niet goed waar het allemaal heen ging, maar vanaf dat moment vervolgden we onze weg met z’n vijven.
Nu wilde het toeval dat Nikolaas en Bart enkele maanden later verhuisden naar Amsterdam. Nikolaas werd overste van de jezuïetengemeenschap van de Krijtberg en Bart directeur van het Ignatiushuis. Daar bleek grote behoefte te zijn aan nieuwe vormen en activiteiten rond ignatiaanse spiritualiteit. Al snel werd ons initiatief omarmd en gesteund door het bestuur van het Ignatiushuis. Het werd een van de speerpunten van beleid. Daardoor kwam het in een stroomversnelling terecht. Voor Bidden Onderweg – zoals we het inmiddels gedoopt hadden – werd in het Ignatiushuis een heuse studio gebouwd en een producer in dienst genomen.
Het was net in de tijd dat de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) ophield te bestaan en opging in de Evangelische Omroep. Daardoor was voor Guido Attema die bij de IKON onder andere een 150 delige podcastserie Zincast gemaakt had, de tijd rijp om iets anders te doen. Audiotechniek, websites bouwen, muziekopnames, al die dingen waar wij geen verstand van hadden, waren bij hem in goede handen. Twee jaar na het eerste telefoontje van Rick aan mij, werd Guido aangesteld als producer van Bidden Onderweg.
Liefst wilden we er een oecumenisch project van maken, inhoudelijk en zakelijk. Binnen protestantse kringen werden we steeds met enthousiasme ontvangen, maar concrete toezeggingen kwamen er helaas niet. Zo kwamen we tot de constructie dat Nikolaas de verantwoordelijkheid van Bidden Onderweg zou dragen, aangestuurd door Bart en het bestuur van het Ignatiushuis. Tjitske, Rick, Bart, Nikolaas en ikzelf vormden een adviesraad om te adviseren en de oecumene te bewaren.
Met Pinksteren 2015 wilden we officieel beginnen met de dagelijkse audio meditaties. We besloten vertalingen te maken van de Engelse meditaties van Pray as you go. Met vele vertalers en insprekers, Nederlanders en Vlamingen, mannen en vrouwen, jong en oud, gingen we aan de slag. En dat doen we tot op de dag van vandaag.
Als ik zo terugkijk, lijkt het alles een groot antwoord op het gebed in de Sint-Willibrordsabdij, een hunkering naar rust en inspiratie.
Bekijk alle nieuwsberichten