Zaterdag 22 april opende in Antwerpen het stadsfestival Barokke Influencers, over de impact van de jezuïeten op kunst en cultuur tijdens de barok. Tot eind november zijn er verschillende activiteiten.
Zaterdag 22 april opende in Antwerpen het stadsfestival Barokke Influencers, over de impact van de jezuïeten op kunst en cultuur tijdens de barok. Tot eind november zijn er verschillende activiteiten.
De zeventiende eeuw is bepalend geweest voor de ontwikkeling van Antwerpen en de Lage Landen. Het stadsfestival Barokke Influencers van UCSIA toont de invloed van de barok en de centrale rol die jezuïeten in Antwerpen hebben gespeeld. Waarom zijn en blijven we kinderen van de barok?
Dit weekend opent de expo ‘Barokke Influencers – Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen’ deuren. En dat op drie locaties: Het Snijders&Rockoxhuis, de Carolus Borromeuskerk en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
De expo is ook een stadsfestival en gaat over de jezuïeten en hun unieke beeldcultuur. Het vertelt het verhaal van de hoofdrolspelers uit het Antwerpen van de 17de eeuw. Een daarvan was natuurlijk Peter Paul Rubens. Hij maakte 39 plafondschilderingen in de Carolus Borromeuskerk. Maar die gingen bij de brand van 1718 verloren. De expo probeert de werken nu weer tot leven te wekken in het Snijders&Rockoxhuis. Het is maar een van de vele verhalen die bij Barokke Influencers aan bod komt.
Het stadsfestival loopt nog het hele jaar, met steeds nieuwe exposities, lezingen, concerten en andere activiteiten. Met sprekers uit binnen- en buitenland en een markant belevingsparcours voor jong en oud. Op verzoek van initiatiefnemers UCSIA en Universiteit Antwerpen heeft intendant Harold Polis ruim vijftien cultuurhuizen en organisaties samengebracht, waaronder het KMSKA, het Museum Snijders&Rockoxhuis, Tutti Fratelli en Port of Antwerp-Bruges. Dit stadsfestival van traditie en vernieuwing vindt plaats van maart tot en met november 2023. De centrale vraag luidt: waarom zijn we vandaag nog steeds kinderen van de barok?
Klik op de afbeelding om de hoogtepunten uit het programma te zien.
Bekijk hier het overzicht van het gehele programma
De barok belichaamt de ontmoeting tussen traditie en moderne tijd. De jezuïeten gaven dat proces mee vorm vanuit hun religieuze overtuiging en sociale bewogenheid. Barokke Influencers onderzoekt hoe internationaal en verregaand die ontwikkeling was, hoe ze tot in de twintigste eeuw heeft doorgewerkt en wat de erfenis van de barok vandaag betekent in onze superdiverse samenleving. Het historische erfgoed van de jezuïeten is voor ons een aanleiding om een dialoog op gang te brengen over de grote uitdagingen die ons te wachten staan.
Niet toevallig vindt Barokke Influencers plaats in Antwerpen, de noordelijke hoofdstad van de barok. In 2023 kan je zelf ervaren hoe inspirerend de barok is en blijft. Beleef de verbluffende expo’s, de adembenemende muziekconcerten en de vele andere boeiende evenementen van het stadsfestival. Barokke Influencers verandert je kijk op de toekomst.
Barokke Influencers is een initiatief van de Stichting Jezuïetenerfgoed. Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA) en Universiteit Antwerpen hebben in 2020 de Stichting Jezuïetenerfgoed opgericht. Deze stichting van openbaar nut legt zich toe op de wetenschappelijke en maatschappelijke valorisatie van het roerend materieel erfgoed van de jezuïeten in Antwerpen en daarbuiten. UCSIA verzorgt de coördinatie van het stadsfestival. De Universiteit Antwerpen treedt op als co-organisator. De intendant van het stadsfestival Barokke Influencers is Harold Polis.
Het stadsfestival heeft ook een eigen podcastshow. Alle afleveringen zijn o.a. via iTunes, Spotify en Google Podcasts te beluisteren.
Er is in de Vlaamse media al volop aandacht geweest voor het Antwerpse stadsfestival Barokke Influencers. Zender ATV maakte er een documentaire reeks, in vier delen.
Bekijk ze hier:
Bekijk alle nieuwsberichten