Volg de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola in het dagelijks leven. Een retraite van negen maanden, met een geestelijk begeleider. Om je leven meer af te stemmen op God
Er zijn verschillende redenen die iemand ertoe kunnen brengen zich aan het avontuur van de Geestelijke Oefeningen van negen maanden te wagen. Sommigen staan voor een belangrijke (levens)keuze: al dan niet huwen, van baan veranderen, anders gaan leven … Anderen zijn op zoek naar verdieping, zin, vrede, liefde, hoop … Op dat moment stelt men zich dikwijls de vraag: welke weg moet ik gaan om gelukkig te worden? Waar komt het op aan? Waarom leef ik eigenlijk? Heeft God een verlangen voor mij? Zo ja, hoe kan ik daar achterkomen?
De Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven lopen over verschillende fasen.
De eerste fase loopt over ongeveer een maand. Het is de tijd waarin de ‘fundamenten’ gelegd worden: het vinden en inoefenen van een persoonlijke gebedsmethode in het ritme van het dagelijks leven, leren mediteren met de Bijbel, aandacht krijgen voor en omgaan met wat je beweegt. De dagelijkse meditatie vraagt ongeveer een uur. Na deze fase kan je al dan niet verder gaan.
De tweede fase, de eigenlijke ‘Oefeningen’ duurt, afhankelijk van de persoon, ongeveer acht maanden. Wie eraan begint, neemt zich voor tot het einde door te gaan. De frequentie van samenkomst met de begeleid(st)er wordt individueel besproken maar zal doorgaans niet veel afwijken van het wekelijks ritme.
De begeleiding heeft plaats in Amsterdam, Drongen, Delft, Nijmegen, Leuven, Antwerpen… of op een andere plaats in afspraak met de begeleider.
Voor deze retraite wordt enige gebedservaring en vertrouwdheid met Bijbel verondersteld.
De aanmelding verloopt als volgt:
Je meldt je aan met een schriftelijke aanvraag waarin je:
kort enkele persoonlijke (biografische) gegevens vermeldt
aangeeft wat je ‘geestelijke bagage’ is, hoe vertrouwd je bent met de Bijbel, of je tot een geloofsgemeenschap behoort
je wens om deel te nemen motiveert
Daarna volgt een uitnodiging voor een ‘intakegesprek’.
Als besloten wordt dat je de retraite begint, wordt een begeleid(st)er voor je gezocht.