Maak kennis met MAGIS, de ignatiaanse jongerenevents

Maak kennis met

MAGIS bestaat dit jaar 15 jaar. Maar wat is het eigenlijk? Jezuïet Walter Ceyssens deelt zijn ervaringen met deze ignatiaanse jongerenevents

MAGIS bestaat dit jaar 15 jaar. Maar wat is het eigenlijk? Jezuïet Walter Ceyssens deelt zijn ervaringen met deze ignatiaanse jongerenevents

Het werk met jongeren en jongvolwassenen behoort van meet af aan tot het DNA van de Sociëteit van Jezus. Colleges, universiteiten, vormingswerk in allerlei maten en gewichten: altijd zijn er jezuïeten in actief geweest. Sinds enkele jaren is er een nieuwe loot aan die rijke boom gegroeid: ignatiaanse jongerenevents onder de noemer ‘MAGIS’ (Latijn voor ‘meer’). 

Oorsprong

De oorsprong van MAGIS ligt bij de Wereldjongerendagen. In de aanloop naar die dagen van samenzijn, geloofsvorming en ontmoeting met de paus nemen honderdduizenden jongeren van over de hele wereld deel aan honderden voorbereidingsprogramma’s. In 1997 – WJD van Parijs – deden de jezuïeten voor het eerst hun eigen voorstel. Dat programma kreeg in Keulen 2005, onder impuls van Ludger Joos sj zijn definitieve plooi met de ronkende titel “Magis: Ignatianische Experimente”.

Sindsdien hebben er, in het kader van de Wereldjongerendagen, zes wereldwijde MAGIS-festivals plaatsgevonden: Sydney (2008), Madrid (2011), Rio de Janeiro (2013), Krakow (2016) en Panama (2019). In WJD-vrije jaren kwamen regionale edities van de grond. De jezuïetenprovincies van Ierland, UK en de Lage Landen werkten in 2014 samen voor een eigen MAGIS-event. Maar vooral in Centraal-Europa wordt er aan de kar getrokken: we hebben nu een bijna-jaarlijkse traditie van MAGIS tijdens de zomervakantie: Hongarije (2014), Tsjechië (2017), Polen (2018), en Litouwen (2019). 

Lees ook: MAGIS een vrijplaats om geloof en twijfel te delen

Voor de komende jaren wachten we op MAGIS Europe in Hongarije (2020) en in Kroatië (2021), maar ook van de WJD in Portugal (2022). MAGIS heeft zich in korte tijd op de kaart gezet, zoveel is duidelijk.

Wat houdt MAGIS in?

In principe bestaat het event uit twee delen: eerst de meerdaagse activiteiten – ‘experimenten’ –, daarna het slotfestival: alle experimentgroepen komen dan samen een feestelijke afsluiter. 

Voor het eerste deel kies je één experiment uit een hele reeks. Mogelijkheden zijn: spiritualiteit, ecologie, sociaal werk, culturele activiteiten of een pelgrimstocht. Je gaat voor een experiment omdat je je grenzen wilt verleggen, om er ‘meer’ vruchten van te plukken dan uit een gewone vakantie.  De activiteiten zijn altijd een mix: van actie, reflectie en uitwisseling. 

Actie: Je onderneemt iets, je doet een nieuwe ervaring op. Vraag aan elke Vlaamse deelnemer wat hij gedaan heeft in MAGIS 2011, en hij/zij zal onmiddellijk antwoorden: ‘Darocca prison’. We gingen er met de gedetineerden creatief aan de slag om samen een toneelstukje op te voeren. Hoeveel grenzen zouden we verlegd hebben met dat bezoek aan deze gevangenis? 

Of zouden we in ons leven ooit een ‘favela’ in Sao Paolo bezocht hebben (2013), laat staan gespeeld met kinderen uit deze buurt? 

We waren vreemden

Reflectie: MAGIS geeft je extra-intellectuele en spirituele bagage mee rond het thema van het experiment. In Tsjechië 2017 mocht ik mee met ‘I was a stranger and you received me’: we hebben experts beluisterd over migratie, vluchtelingen ontmoet en hun verhaal beluisterd. Eigenlijk waren we zelf een beetje ‘people on the move’: we trokken van plek naar plek om al die mensen te ontmoeten. We waren vreemden, verwelkomd door andere vreemden. Het heeft een diepe indruk nagelaten.

Ecofriendly (Litouwen 2019) bracht wetenschap en Laudato Si’, ignatiaanse spiritualiteit en ecologische actie samen. Dat ecologie en geloof van harte samen konden gaan, was voor sommigen een verrassing. Onze WhatsApp-groep is nog altijd actief. 

Uitwisseling: het hart van MAGIS-dag is de MAGIS-cirkel. Tegen de avond leggen we de vruchten van die dag bij elkaar: wat leefde er die dag in mij, wat bleef me bij? 

De grootste aantrekkingspool van MAGIS is wellicht het heerlijk internationale karakter van het gebeuren. Tijdens het slotgebeuren ontmoeten culturen elkaar door het Festival of Nations. Daarvoor trekken we allemaal ons beste Engels aan. 

Voeg daarbij een flinke scheut humor, de muziek en mooie vormgeving – je herkent de veteranen van vorige edities aan hun T-shirts – en het plaatje is compleet. Een meisje zei achteraf: ‘De stap in het onbekende bracht me ertoe om open te staan voor alles wat ik bij MAGIS zou horen en zien, om mezelf beter te leren kennen en God te vinden in mijn leven’.

Zomer 2020

In de zomer van 2020 verwachten we, zoals gezegd, MAGIS Europe in Hongarije en de buurlanden, van 1 tot 9 augustus e.k. 

Alle jongvolwassenen (18 tot 35 jaar) zijn er van harte welkom. Deelnamekosten bedragen 130,- EUR: die omvatten verblijf en verplaatsingen ter plekke, behalve het vervoer van en naar je land en zakgeld. 

Ik doe een greep uit het aanbod experimenten van MAGIS 2020:  het intrigerende ‘Dance to God‘ (cultuur), ‘Green heads, hearts and hands‘ (ecologie), ‘Playing together’ (speelpleinwerking met Roma-kinderen), ‘Via Transylvanica‘ (pelgrimstocht) of zelfs ‘One week as a Jesuit‘! 

De inschrijvingen voor MAGIS Europe starten op 1 maart, en lopen tot 15 mei 2020 via https://magis.jesuits.eu/ 

Info voor Vlaanderen en Nederland: https://magislowcountries.org/ 

Contact voor België en Nederland: Walter Ceyssens s.j., walter.ceyssens@jesuits.net

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel