Is het mogelijk om de liturgie en de sacramenten te vieren op het web?

vr 28 sep 2012 Jezuïeten / Kerk / Varia / Wetenschap /
Is het mogelijk om de liturgie en de sacramenten te vieren op het web?

Interview met Antionio Spadaro sj over cybertheologie

Interview met Antionio Spadaro sj over cybertheologie

Antonio Spadaro sj is  directeur van de Civiltà Cattolica, een door de Italiaanse jezuïeten uitgegeven tijdschrift. In een recent interview met de Vaticaanse Radio bespreekt hij zijn essay “Cybertheology”.

Sacramenten via het web?

Vandaag de dag is de grootste uitdaging voor de Kerk niet om te leren hoe het internet te gebruiken voor de evangelisatie, maar, ruimer, om op een verantwoorde manier te leren leven en denken in het internettijdperk, ook wat betreft het geloof.” Zo begint “Cybertheology”, het essay van Antonio Spadaro sj. “Tegenwoordig leven we dankzij de smartphones en tablets voortdurend online. Het web verandert ons verstaan en onze manier van denken over de werkelijkheid.  Vandaar dat ik de vraag stel: “Hoe verandert je zoektocht naar God in het tijdperk van de zoekmachines? Wie is mijn naaste in het webtijdperk? Is het mogelijk om de liturgie en de sacramenten te vieren op het web?” Zo schrijft Spadaro.

Spiritualiteit van het internet

De auteur, die zich interesseert voor de spiritualiteit van het internet, zegt: “Christus roept de mensheid via het web op tot grotere eenheid en sterkere verbondenheid.” Deze opvatting van de media maakt deel uit van de traditie van de Kerk.  “Toen Pius XI in 1931 de apparatuur van de Vaticaanse Radio zegende in het Latijn – zo herinnert Spadaro ons – benadrukte hij dat het verkondigen van het Evangelie via de ether aan mensen in verre landen een manier was om verbonden te blijven met God, in één grote familie.”

Pius XI en de sociale media

Dit was een belangrijke intuïtie voor die tijd: techniek niet allereerst zien als een middel om nieuws uit te dragen en propaganda te maken, maar als middel om relaties tot stand te brengen en te komen tot één grote familie van gelovigen. “Je zou bijna zeggen – voegt Spadaro toe – dat Pius XI de logica van sociale media al helemaal begrepen had.” De auteur rekent af met de kritiek op de sociale media die gangbaar is, niet alleen in de katholieke wereld. “Dit is een omgeving waarin mensen zowel goede als slechte ervaringen kunnen opdoen.” De directeur van Civiltà Cattolica verklaart: “Het hangt af van het soort mensen dat ze gebruikt.” “Hoe je het ook bekijkt – concludeert hij – Facebook heeft meer dan vijfhonderd miljoen gebruikers, dus zeker de Kerk kan het zich niet veroorloven niet aanwezig te zijn.”

Vijand?

Deze ontwikkelingen doen een beroep op onze moraliteit. Spadaro verwerpt de opvatting dat de Kerk een vijand zou zijn van de vooruitgang: “Wij zijn als gelovigen geroepen om onze eigen invulling van het webfenomeen aan te bieden aan de wereld en om  de mensen te helpen de mogelijkheden hiervan te zien.”

Om verder te gaan:

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel